Powered By Blogger

Digital Date Time Clock

O vorba pe saptamana

Banii nu va aduc fericirea, va ajuta sa traiti mizerabil in confort. Helen Gurley Brown

joi, 28 mai 2009

Feed - back - parerea lui Gabi

Cu surprindere am observat ca foarte putini dintre noi au fost atrasi de aceasta forma normala a dialogului, de schimbul nesimulat de opinii, de extragerea din feedback-ul celorlalti a unor invataminte ce pot sa ne imbogateasca propria experienta. Si totul incepe prin respectul interlocutorului, atunci cand acesta isi merita acest respect, ca s-a plecat asupra celor scrise…

Caci e o forma grava de nepasare si dispret sa il poftesti pe om in casa si-apoi sa -l ignori complet. Si-n toate acestea ma refer - retineti - numai la acei oaspeti care s-au descaltat la usa, care cinstesc casa in care au intrat si n-au uitat de politicosul buna-ziua(vezi motto-ul blogului nostru).

E dureros pentru mine sa observ ca nu putem avea reactii, pareri ,sugestii ca nu putem face un schimb inteligibil de idei, prin aceasta forma de comunicare.Nu mi-a placut niciodata ideea "viata e mult mai frumoasa de cand ne ignoram reciproc.“ si sunt surprins placut de reactia pozitiva pe care a abordat-o atat Dimitra de care nu mai stiam nimic de cca 10 ani precum si stilul onest si sincer a lui Dan care a recunoscut ceea ce era de recunscut ,dar totusi a venit cu ceva nou pe blog.Tin sa-i felicit si sa le multumesc ca prin ei reusim sa fim ceea ce ne-am propus -un GRUP UNIT.

8 comentarii:

  1. Recunosc si eu, ca sunt usor dezamagita.. dar toti avem DREPTURI - asa ca va respect DREPTUL sa NU COMUNICATI. Subscriu si eu celor spuse de Gabi

    RăspundețiȘtergere
  2. 7 reguli critice, pentru a intelege oameniiRegula 1: Niciodata nu dezaproba cu rautate ce poate fe explicat simplu prin increzut.(Never blame malice for what can easily be explained by conceit)
    Oamenilor nu le pasa de tine. Asta nu pentru ca oamenii sunt meschini sau suparati, ci simplu, pentru ca sunt in majoritate concentrati pe ei insisi.
    Regula 2: Cateva comportamente sociale sunt explicite (Few Social Behaviors are Explicit)La prima mana, aceasta regula inseamna ca cele mai multe intentii din spatele actiunilor noastre sunt ascunse. Daca o persoana se simte depresiva sau suparata, de obicei este rezultatul distorsionarii adevaratelor lor sentimente. Daca simt ca ma dojenesti, imi musc limba, dar altadata te ignor.
    Regula 3: Comportamentul in mare parte este dictat de Altruismul Egoist (Behavior is Largely Dictated by Selfish Altruism)A spune, toti sunt complet egoisti este o mare exagerare. Ca ignoram toate actiunile de bunatate, sacrificiu si dragoste, asta este motorasul lumii. Dar, vreau sa argumentz majoritatea(nu toate) comportamentele care functioneaza dupa principiul altruismului egoist.Altruismul egoist este de fapt victorie si iar victorie. Este motivatia directa sau indirecta pentru care ma ajuti.
    Regula 4: Oamenii au memorie scurta. (People Have Poor Memories)De cate ori nu vi s-a spus numele cuiva, la o petrecere, si apoi l-ati uitat?Alta regula a comportamentului uman este ca oamenii au probleme cu tinerea minte. Oamenilor le face mai mare placere sa-si aminteasca similaritatile decat diferentele ( doar daca nu-i eneveaza asta)..
    Regula 4: Toata lumea este emotionala (Everyone is Emotional)Poate ca asta este o exagerare.Dar, miezul mesajului este ca oamenii tind sa aiba sentimente puternice despre ceva ce vor sa exprime. Oameni care de obicei au izbucniri de manie, depresii sau entuziasm colorat se evidentiaza in cele mai multe civilizatii.
    Regula 6: Oamneii sunt singuri (People are Lonely)Aceasta este o alta larga generalizare.Dar este uimitor cat de multi oameni care par a avea totul, sufera de singuratate. Ca animale sociale, cred ca oamenii au o speciala receptivitate fata de orice amenintare de ostracizare. In timpuri Neanderthaliene, exilul insemna moarte, asa ca singuratatea si dorinta de a fi cu alti oameni este una puternica.
    Regula 7: Am mentionat ca oamenii sunt absorbiti (fascinati) de ei insisi? (Did I Mention People Are Self-Absorbed?)Aceasta suna ca o reiteratie a primei regule, dar cred in aplicatia extinsa intre relatii si sentimente. Fapt este ca oamenii tind sa se concentreze pe ei insisi pentru a-ti acorda atentie, ca oamenii tind sa fie singuratici, mai mult emotiile si sentimentele lor sunt diferite de subsrierile lor la cum vezi tu lumea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Gabi ,Ancuta aveti dreptate sa fiti un pic surprinsi de aceasta ,sa-i spunem lipsa de comunicare dar v-as ruga sa nu disperati .Cred ca incet cu timpul vor fi mai multi colegi dispusi sa-si impartaseasca opiniile pe blog .Cred ca pur si simplu multi din colegii nostri nu au suficient timp pentru ei asa ca va trebui sa aveti rabdare si sa continuati pe directia asta .Gabi trebuie sa mai recunosc ceva . Am fost absolut impresionat de talentul tau literar .Astept si alte postari de la tine .Ancuta o treaba bine facuta cu acest blog si nu iti face probleme ,atunci cind nimic nu merge ,cind toate par sa se prabuseasca in jurul tau, eu vin si spun asa :"Nu mor caii cind vrea ciinii".Mergi inainte, da-ti timp ca sa le faci si vei vedea ca toate se vor rezolva

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Danut, pentru incurajari!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am visat ca sunt un parinte confuz care demisioneza din postura de parinte si devine din nou un copil .
    "Parinte frustrat, imi prezint aici demisia mea din calitatea de adult. Am decis sa accept din nou responsabilitatile unui copil de7-9 ani.
    Vreau sa merg din nou la McDonald’s cu impresia ca e un restaurant adevarat de patru stele. Vreau sa fac castele din nisip si sa sap dupa comori pe plajele minunate ,administrate de Madam UDREA...
    Vreau sa cred ca burgerii sunt mai buni decat banii pentru ca poti sa-i mananci. Vreau sa joc fotbal in parcarea din spatele blocului cu prietenii si sa strige la noi nenea de la etajul 2 ,ca ii lovim masina (o Dacie din 1970!)
    Vreau sa ma intorc in timp intr-un moment in care viata mea era simpla. Cand tot ceea ce stiam erau culorile, tabla inmultirii si cateva poezii, si asta nu ma deranja pentru ca nu ma interesa altceva. Tot ce stiam, era cum sa fii fericit pentru ca imi erau total necunoscute toate lucrurile care ar trebui sa te ingrijoreze sau sa te supere.
    Vreau sa cred ca lumea este dreapta, ca toata lumea este buna si onesta, ca orice este posibil.
    Vreau sa fiu total ignorant fata de toate complexitatile vietii si sa fiu atent numai la micile bucurii.
    Vreau sa traiesc simplu. Nu vreau ca zilele mele sa fie compuse din crash-uri ale calculatorului, hartogaraie, stiri care te arunca in depresie, gandul ca trebuie sa supravietuiesc pana la urmatorul salariu, spaga de la doctor, barfa, problemele de sanatate si pierderea celor dragi.
    Vreau sa cred in puterea zambetului, a imbratisarilor, a adevarului, a dreptatii, a pacii(vezi Coreea de Nord si ultimele teste nucleare!), a viselor, a imaginatiei si in crearea ingerilor in zapada.
    Asa ca…..uite card-ul meu, cheile de la masina si de la casa, facturile de la credite si declaratia de venit global.
    Demisionez in mod oficial din postura de adult. Si, daca vreti sa discutam mai mult, trebuie sa ma gasiti, pentru ca ne jucam “de-a v-ascunselea(Cine stie si a mai jucat)"

    RăspundețiȘtergere
  6. Vreeeaaaaaaaaau si euuuu.. si pe langa toate astea, eu vreau sa fiu doar bosumflata, ca n-am loc sa-mi etalez talentul de angajat "the best"...

    Hai sa facem PARTIDUL COPIILOR MARI

    RăspundețiȘtergere
  7. Rusaliile

    Duminica Cincizecimii sau a Pogorarii Sfantului Duh, numita in popor si Duminica mare, este sarbatoarea anuala a pogorarii Sfantului Duh peste Sfintii Apostoli, eveniment pe care ni-l istorisesc Faptele Apostolilor (II, 1-4) si cu care se incheie descoperirea fata de lume si de creatie a lui Dumnezeu, Cel in treime. Ea cade totdeauna la 10 zile dupa Inaltare sau la 50 de zile dupa Pasti, cand a avut loc evenimentul sarbatorit si cand evreii isi serbau si ei praznicul Cincizecimii. E totodata sarbatoarea intemeierii Bisericii crestine, caci in aceeasi zi, in urma cuvantarii insufletite a Sfantului Apostol Petru, s-au convertit la crestinism circa 3.000 de suflete, care au alcatuit cea dintai comunitate crestina din Ierusalim (Fapte II, 41), nucleul Bisericii de mai tarziu.

    Cincizecimea

    Nu incape indoiala ca Rusaliile sunt cea mai veche sarbatoare crestina impreuna cu cea a Pastilor, fiind praznuita inca din vremea Sfintilor Apostoli, ca o increstinare a sarbatorii iudaice corespunzatoare. Despre ea amintesc si Sf. Apostol Pavel (1 Cor. XVI, 8) si Sf. Luca (Fapte XX, 16). E numarata si in Constitutiile Apostolice, printre sarbatorile in care sclavii se cuvine sa fie eliberati de muncile obisnuite. Despre ea mai amintesc : Sf. Irineu (+202), Tertulian, Origen, Canonul 43 al Sinodului din Elvira (c. 300) , Canonul 20 al Sinodului I ecumenic (care opreste ingenuncherea in ziua Rusaliilor), Sf. Epifanie s.a. Marii predicatori din secolele IV si V ne-au lasat o multime de panegirice in cinstea acestei sarbatori, iar in a doua jumatate a secolului IV pelerina apuseana Egeria ne descrie modul cum era sarbatorita pe atunci la Ierusalim. Pana catre sfarsitul secolului IV si inceputul secolului V Cinci-zecimea era o dubla sarbatoare: a inaltarii Domnului si a Pogorarii Sfantului Duh, asa cum o descrie, de altfel, inca din prima jumatate a secolului IV, Eusebiu al Cezareei. Dar, precum am aratat la sarbatoarea inaltarii, aceasta a fost fixata, de pe la 400 inainte, in ziua a 40-a dupa Pasti, cum este pana astazi, Cincizecimea ramanand numai ca sarbatoarea Pogorarii Sfantului Duh.

    Nu numai ca vechime, ci si ca importanta, sarbatoarea Rusaliilor vine indata dupa Pasti. In timpul privegherii din ajun, se facea odinioara botezul catehumenilor. Ca si la Pasti, erau oprite ingenuncherea si postirea in toate zilele Cincizecimii; erau interzise jocurile din circuri si palestre, spectacolele pagane de teatru etc. Se impodobeau casele, in semn de bucurie, cu flori si ramuri verzi, indeosebi de nuc sau de tei, asa cum se face pana azi, obicei mostenit de la evrei, la care Cincizecimea era si sarbatoarea premitiilor din flori si fructe. In biserici se aduc si azi frunze verzi de tei sau de nuc, care se binecuvinteaza si se impart credinciosilor, simbolizand limbile de foc ale puterii Sfantului Duh, Care S-a pogorat peste Sfintii Apostoli.

    De sarbatoarea Rusaliilor apartin o sumedenie de datini, credinte si rituri religioase populare, legate de pomenirea generala a mortilor din sambata precedenta (Sambata mortilor sau Mosii de vara)

    RăspundețiȘtergere
  8. Ar trebui sa gasim o modalitate sa putem comunica si cu acei colegi care nu sunt in tara,daca aveti adresele de mail ,tf. poate reusim sa-i anuntam si sa le spunem de noi si de blog,ce credeti ca ar spune ei despre subiectul" Ce inseamna pentru voi a trai in strainatate?
    Deschid acest thread pentru cei dintre voi care nu traiesc in Romania si care vor sa impartaseasca experientele pozitive si negative ale trairii in alta tara decat cea in care s-au nascut. Si pentru cei care stau in Romania si ii intereseaza acest subiect, bineinteles.
    Cred ca doua lucruri i-au ajutat mult(cred si o spun din experienta unei perioade scurte cand am stat in Canada): apartenenta la o parohie ortodoxa (pentru cei care sunt ortodocsi); si faptul ca aveti un job. Cred ca este un efort sa te exprimi mereu intr-o limba care nu este a ta la origine uneori, face bine inteligentei, dar o poate si secatui de puteri cateodata.
    Pentru mine, care nu traiesc intr-o alta tara , a sta departe de cea natala inseamna aducerea aminte continua ca nu suntem cetateni ai acestei lumi, ci ai Imparatiei lui Dumnezeu. Ne putem simti acasa intr-o anumita masura acolo unde traim, insa, fara sa ne atasam excesiv. Cum se spune in epiostola catre Diognet , eu cred ca ,crestinului strainatatea trebuie sa-i fie patrie, iar patria, strainatatea.
    Cred si ca a fi ortodox intr-o tara nemajoritar ortodoxa poate folosi spiritual. Te gandesti mai mult la credinta ta, o iei mai in serios, a te duce la biserica (ortodoxa) este un act facut din convingere, constient asumat.
    Putem invata in plus multe traind in strainatate, simtindu-ne mereu un pic straini deci traind acea tensiune zilnica, a neobisnuitului care devine obisnuit, dar nu intru totul.
    Mai cred si ca traind in strainatate ar trebui sa depasim un nationalism superficial, nu sa-l intarim. Sa devenim mai cosmopoliti, sa iubim oamenii ca oameni, nu ca romani, nemti, americani etc.
    Din pacate se poate intampla si asta, sa devenim mai nationalisti si sa-i dispretuim pe ceilalti zicand ca in Romania este sau era mai bine, dar eu cred ca este o greseala.
    "Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoşi." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii) .Va astept cu interes sa ne impartasiti din experientele voastre...(in aceasta categorie intra si colegii greci care au trait in Romania 5 ani, iar unii au decis sa ramana definitiv!)

    RăspundețiȘtergere

Astept opiniile si comentariile dumneavoastra, aici.